


Valrieksti!
Valriekstu koki ir izplatījušies no Persijas uz Grieķiju, Vidusjūras valstīm. Šobrīd lielākie ražotāji ir ASV- Kalifornija, Ķīna, Turcija, Francija, Moldova. Izmantošana ir ļoti daudzveidīga: ļoti plaši pārtikas rūpniecībā, konditorejā, eļļas iegūšanai. Ievākšana sākas septembra otrajā pusē.
Rieksti tiek nokratīti, savākti, mazgāti un žāvēti, līdz mitrums sasniedz 12%. No žāvēšanas procesa ir atkarīga arī kodolu krāsa-jo gaišāki kodoli, jo kvalitatīvāki rieksti. Pēc tam no riekstiem atdala čaumalu.
Valrieksti ar čaumalu ir tipisks Ziemassvētku produkts 🙂
Veselībs faktors
Valriekstus iesaka lietot cilvēkiem, kuru darbs saistīts ar fizisku vai garīgu pārslodzi, kā arī spēku atjaunošanai pēc pārciestām slimībām, aknu un kuņģa darbības uzlabošanai.